Lučenec: V nocľahárni sa môžu vyspať iba triezvi bezdomovci

08.12.2012 Lučenec

Lučenec 8. decembra (TASR) - Nocľaháreň a útulok pre ľudí, ktorí nemajú kde bývať v Lučenci navštívi denne približne 9. ľudí. Ako TASR informovala hovorkyňa mestského úradu v Lučenci Mária Horňáková, mesto útulok tento rok prevádzkuje od 16. novembra. V dvoch miestnostiach majú k dispozícii 15 lôžok.

Nocľaháreň pre bezdomovcov v Lučenci býva otvorená počas zimných mesiacov, obvykle podľa poveternostných podmienok. K dispozícii sú dve kúpeľne, toalety a spoločenská miestnosť. Poplatok za služby je vo výške 1 euro. "Chod nocľahárne podlieha osobitnému režimu s dohľadom. To znamená, že nie je prípustné, aby sem prišli ľudia pod vplyvom alkoholu, či iných návykových látok. Čas prevádzky je stanovený denne od 19.00 hodiny večer do 8.00 hodiny ráno, kedy všetci musia nocľaháreň opustiť. Vrátiť sa môžu opäť večer. V priebehu dňa personál zabezpečí upratanie a dezinfekciu. Útulok je v súčasnosti určený pre mužov aj ženy," povedala Klára Medeová z oddelenia školstva, sociálnych vecí, kultúry a športu Mestského úradu v Lučenci.

V priestoroch nocľahárne je v prevádzke aj Stredisko osobnej hygieny a práčovňa. Tento rok tam upravili pracovný režim. "V pracovných dňoch funguje od 10.00 do 14.00 hodiny. Poskytujeme tam služby podľa cenníka. Sociálne poradenstvo a výdaj šatstva sú bezplatné. Pranie a sušenie bielizne je za jedno euro a 50 centov si účtujeme za prací prostriedok. Za túto cenu sa môžu ľudia osprchovať. Vchod do Nocľahárne, strediska osobnej hygieny a práčovne je z Olbrachtovej ulice v Lučenci. Menšie obce nocľahárne nemajú, a tak bezdomovci využívajú na prenocovanie práve tú v Lučenci," doplnila Horňáková.

Od otvorenia prevádzky zariadenia túto službu využilo v priemere sedem občanov denne. Túto sezónu je to už 9. ľudí denne.
 

Vyberte región